ТОП,Македонија

Еве како ќе изгледа отворениот амфитеатар во Скупи (ВИДЕО)

Еве како ќе изгледа отворениот амфитеатар во Скупи  (ВИДЕО)
Еве како ќе изгледа отворениот амфитеатар во Скупи
Порталот „Курир“ објави видео за тоа како ќе изгледа обновениот отворен амфитеатар во локалитетот Скупи.

Амфитеатарот е еден од најзначајните објекти од римскиот период во Македонија и еден од најголемите на Балканот и пошироко. Во рамките на Скупи, прогласен за споменик на културата од прва категорија, вршени се археолошки истражувања, а минативе 2 години првите систематски археолошки испитувања. Според некои проценки на научните работници се смета дека амфитеатарот може да прими 8.000 до 10.000 гледачи, истакна претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски

Театарот бил изграден во првата половина на 2 век во нашата ера.

Груевски посочи дека остатоците од овој археолошки локалитет за прв пат е откриен некаде во 60-те години од минатиот век, но досега не биле преземани никакви активности за подлабинско истаржување, а уште помалку за реставрирање и обнова.

skupi-4

-Целта на проектот кој ќе се реализира е целосна реконструкција врз основа на сочуваните архитектонски елементи и преку аналогија со театри кои се блиски до амфитеатарот во Скупи со што би се овозможило ревитализација на објектот и негова презентација пред пошироката културна јавност преку одржување на културни манифестации со капацитет од 9000 места. Министерството за култура веќе изработи проект, а возобновувањето на отворениот амфитеатар ќе започне во првата половина на месец април оваа година откако претходно треба успешно да завршат сите тендерски процедури за избор на изведувач на градежните работи, истакна Груевски.

skupi-2

Тој посочи дека ќе бидат инвестирани околу 8,5 милиони евра и ова е објект наменет за младите каде што ќе се одржуваат концерти, претстави и други културни настани и ќе биде единствен во целиот регион.

skupi-8

Груевски посочи дека амфитеатарот во Охрид е со седишта за 3500 посетители, додека овој во Скопје ќе биде со 9000.
skupi-3

skupi-6

skupi-10

skupi=9

skupi-7

skupi-5