петок, 21 јули 2017  |  Вести денес: 55

Откриена тајната на германскиот успех

Со 78 отсто вработени жени на возраст од 24 до 64 години, Германија е на второто место во Европскта унија, зад Шведска која има 80 отсто вработени жени на таа возраст.

Откриена тајната на германскиот успех

Откриена тајната на германскиот успех

Последни вести

 

Германија има една од највисоките стапки на вработеност во Европа, а во голем дел тоа се должи на забрзаното враотување на жените во последните 10 години, пишува „Блумберг“.

Околу 73 отсто од гермнските жени биле вработени во 2014. година, што е 10 отто повеќе од 2005. година.

Со 78 отсто вработени жени на возраст од 24 до 64 години, Германија е на второто место во Европскта унија, зад Шведска која има 80 отсто вработени жени на таа возраст.

Тројно зголемен бројот на места во градинките

Државата во голема мерка се погрижила што повеќе жени да работат бидејќи тројно е големен бројот на места во градинките.

До зголемено вработвање на жените довела и флексибилноста на пазарот на трудот, па тие полесно добиваат работи во кои не се работи со полно работно време, па така можат да се прилагодуваат кога ќе работат, а да немаат фиксно работно време.

Сето тоа довело до фактот дека жените во Германија работат помалку работни часа од другите жени во ЕУ.

Најчитани вести