Македонија

Утре почнува судењето за кумановско Диво насеље

Утре почнува судењето за кумановско Диво насеље

Триесет припадници на терористичката група која предизвика страв за безбедноста на животот на граѓаните на Македонија , и кои се обвинети за кумановскиот инцидент од мај 2015, утре седнуваат на обвинителна клупа.

Обвинетите се товарат за за тероризам и за нарушување на уставниот поредок на државата.

Тие ќе одговараат за злосторството кое заврши крваво и во кое беа убиени  8 полицајци, а 42-ца беа тешко повредени.

Во мајските крвави инцидети десетмина припадници на македонската полиција го загубија животот.

Одбраната смета дека а обвинението е неосновано и поднесе приговори. Наспроти нив од Обвинителство сметаат дека се дел од групата која организираше терористички активности кои кулминираа со крвавата пресметка на 9-ти и 10-ти мај.