недела, 23 јули 2017  |  Вести денес: 1

Средба Иванов Заоралек

Претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов денеска го прими министерот за надворешни работи на Чешката Република, Лубомир Заоралек.

ivanov-zaoralek

Поврзани вести

Претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов денеска го прими министерот за надворешни работи на Чешката Република, Лубомир Заоралек.

Како што информираат од Кабинетот на претседателот, на средбата биле разменети мислења за севкупните билатерални односи меѓу двете земји, при што било изразено задоволство од успешниот и позитивен развоен тренд во соработката, како и од континуираниот политички дијалог на сите нивоа.

Претседателот Иванов и министерот Заоралек разменија мислења за соработката меѓу двете земји во поглед на напорите за интеграција на Република Македонија во ЕУ и во НАТО, како и во однос на актуелната мигрантска и бегалска криза. Во тој контекст, претседателот Иванов изрази благодарност за континуираната и активна поддршка од страна на Чешката Република за европските и евро-атлантските интеграции на Република Македонија.

Европските интеграции, нагласи македонскиот претседател, се од круцијално значење за Република Македонија, и оцени дека на земјата и е есенцијално неопходна трансформирачката моќ на пристапниот процес. Во однос на аспирациите за членство во НАТО, претседателот Иванов побара поддршка од Чешката Република за прием на Република Македонија на претстојниот самит на алијансата во Варшава.

Во однос на мигрантската криза, претседателот Иванов посочи дека Република Македонија се залага за сеoпфатно европско решение, за заеднички критериуми за справување со миграциската криза, намалување на безбедносните ризици и поддржува измена на закони за заштита на границите. Претседателот Иванов искажа задоволство за можноста Република Македонија на претстојниот Самит на В4 Групата да ги истакне своите ставови и позиции, својата загриженост од можните правци на развој на кризата, кои се надева дека ќе бидат земени во предвид и на претстојниот Европски Совет.

Македонскиот претседател посочи на предлогот за воспоставување на стандардизација на регистрација на мигрантите со јасни заеднички критериуми, кои мигрантите треба да ги исполнуваат за нивно транзитирање низ балканскиот мигрантски коридор, преку употреба на унифицирани системи за регистрација и размена на податоци меѓу европските држави за барателите за азил, лицата кои се спречени на илегални патишта во намера да остварат влез надвор од контролните пунктови за регистрација и користењето на фалсификувани документи за транзитирање и регистрација.

Македонскиот претседател истакна дека земјата ја цени помошта од Чешката Република во менаџирањето на миграциската криза и го поздрави ангажирањето на чешки полициски службеници на јужната гранична линија, кои во координација со македонската гранична полиција, се вклучени во регулирањето на протокот на мигранти.

Најчитани вести