Македонија

Намален бројот на вработени во јавната администрација

Намален бројот на вработени во јавната администрација
Намален бројот на вработени во јавната администрација

Јавниот сектор во Македонија брои 127.139 вработени во вкупно 1.266 институции што е речиси еден отсто помалку во однос на јули минатата година, соопшти денеска министерката за информатичко општество и администрација Марта Арсовска Томовска, објави МИА.

Презентирајќи ги резултатите од регистарот на вработени што требаше да се воспостави заклучно со утре, но е веќе во функција, најмногу вработени има во секторот образование и наука, 34.200, и во здравството, 19.826, додека најмалку во судството и културата.

Во институциите на централно ниво: собрание, влада, министерство, фондови, агенции,… се вработени 17.077 лица, во полицијата 11.359, а во одбраната 7.825.

– Бројката на вработените во јавниот сектор е намалена зашто изминатиов период се објавени исклучително помал број огласи, односно само неколку, за војската и полицијата, како и во други сегменти каде, поради потреба, се склучени времени договори за не повеќе од една година, истакна Арсовска Томовска на прес-конференција, одговарајќи на новинарско прашање.

Како што информира министерката, за дополнителна транспарентност на веб страницата на Министерството секој вработен со внесување на матичниот број ќе може да провери дали е внесен во регистарот.

Регистарот на вработени во јавниот сектор се уште се полни и овој процес треба да заврши на 31 март годинава кога ќе биде објавен и првиот годишен извештај