сабота, 22 јули 2017  |  Вести денес: 19

Хрватска ќе врати околу 200 мигранти во Србија

Хрватското МВР исто така наведува дека со оглед на најавите дека Австрија ги заострува критериумите за прифаќање на мигранти, полициската управа примила известување од словенечката полиција со која се запознаени и полициите во Србија и во Македонија.

бегалци

Последни вести

Од викендот до денеска Хрватска прифати околу 200 мигранти, кои ги врати Словенија и тие се сместени во прифатните центри за странци и ќе бидат вратени во Србија, соопшти хрватското Министерство за внатрешни работи.

Во соопштението се истакнува и дека граничната полиција засилено ја надгледува границата со Србија.

Хрватското МВР исто така наведува дека со оглед на најавите дека Австрија ги заострува критериумите за прифаќање на мигранти, полициската управа примила известување од словенечката полиција со која се запознаени и полициите во Србија и во Македонија.

И Словенија ги заостри критериумите и го ограничи влезот на мигранти на 2.500 лица дневно, како и дека ќе ги прифаќа само бегалците од воените подрачја, но не и тие кои сакаат да им се придружат на семејствата, да студираат или да се вработат во Германија или во Австрија.

– За сите актуелни прашања или можни решенија кои се однесуваат на мигрантската криза ќе се разговара на состанокот на шефовите на полицијата на земјите од рутата (Австрија, Словенија, Хрватска, Србија, Македонија) на 18. февруари во Загреб – најави хрватското Министерство за внатрешни работи.

Најчитани вести