Македонија

Македонските лидери да ги стават настрана партиските интереси и да се разреши кризата

Македонските лидери да ги стават настрана партиските интереси и да се разреши кризата

Обединетата Македонска Дијаспора (ОМД) бара од македонските лидери да ги стават настрана партиските интереси, со цел да се разреши тековната криза.

– Без разрешување на кризата Македонија продолжува да стангира во своите напори за понатамошна евроатланска интеграција. ОМД ги повикува македонските лидери да искажат почит кон дејствувањето на претседателот Борис Трајковски така што ќе ги продолжат неговите политики вклучувајќи ги меѓукултурниот дијалог, религиската слобода, образованието и развојот на младината во насока на креирање на демократија основана на доверба и без постојано тапкање во место заради партиски цели, стои во соопштението од ОМД.

Инаку, поранешната прва дама Вилма Трајковска, го посети седиштето на ОМД на 5. февруари 2015 година со цел да земе учество во Форумот на жени заедно со Македонките кои живеат во Вашингтон.