петок, 21 јули 2017  |  Вести денес: 17

Денеска е Задушница

Се верува дека свеќата запалена на овој ден гори сè до следната Задушница. Исто така, постои верување дека ако на Задушница не се запали свеќа, мртвите една година ќе бидат во мрак.

Денеска е Задушница

Денеска е Задушница

Поврзани вести

Црквата и верниците денеска ја одбележуваат Задушница. Таа секогаш паѓа во сабота, бидејќи Исус Христос тој ден, спроти воскреснувањето во недела, го поминал упокоен. Задушница е ден кога православните верници ги посетуваат гробовите на најблиските, даваат помен и палат свеќа. Сеќавајќи се на покојните предци, верниците на овој ден се молат на Бог за простување на гревовите и за предците.
Православната црква во текот на годината одбележува четири задушници, есенски, летни кшто се споени со Духови, спроти големиот велигденски пост и зимски.На Задушница во црквата се служи парастос, а по службата се посетуваат гробовите на најблиските, каде што се пали свеќа и се чита молитва. Кој не може да одите на гробот на најблиските, свеќа пали во црква.

Се верува дека свеќата запалена на овој ден гори сè до следната Задушница. Исто така, постои верување дека ако на Задушница не се запали свеќа, мртвите една година ќе бидат во мрак.

Според верувањата, на Задушница не се работи, чисти и пере, не се работи ништо со волна, а не треба да се користат ниту ножици и игли.

Овој ден се посветува на мртвите, а не на живите.

Најчитани вести