недела, 23 јули 2017  |  Вести денес: 1

СЈО денеска треба да поднесе извештај за сработеното

Според Законот, со кој е основано Специјалното јавно обвинителство на 15 септември 2015 година, СЈО е должно да дава извештај за својата работа пред Собранието на РМ и пред Советот на јавни обвинители.

katica-janeva-sjo

Последни вести

Специјалното јавно обвинителство денеска треба да го достави шестмесечниот извештај за својата работа до Собранието на Република Македонија и до Советот на јавни обвинители.

Според Законот, со кој е основано Специјалното јавно обвинителство на 15 септември 2015 година, СЈО е должно да дава извештај за својата работа пред Собранието на РМ и пред Советот на јавни обвинители.

Извештајот, како што се наведува во Законот, треба да содржи податоци за активностите на СЈО, вклучувајќи и опис за напредокот во која било истрага или гонење преземено од јавниот обвинител. – Во извештајот може да бидат изоставени материјали кои според јавниот обвинител треба да се чуваат како доверливи, но ќе обезбеди соодветни информации за да ги оправда трошоците, се вели во Законот за Специјалното јавно обвинителство.

Досега СJO има започнато три истражни постапки и 15 нови предистраги кои се однесуваат на проверки во врска со финансирањето на медиумите, злоупотреби на постапки за јавни набавки, даночно затајување, перење пари, разни коруптивни дејствија и злоупотреби на службена положба и овластувања, финансиски истраги, злоупотреби на постапките што се однесуваат на градежни работи.

Најчитани вести