недела, 23 јули 2017  |  Вести денес: 41

Собрание на РМ: Оспорувајќи го законодавниот дом, Јанева го руши сопствениот легитимитет

Оспорувањето на клучните институции и нивното непочитување претставува опасна игра која може да го доведе во прашање функционирањето на државата. Собранието на Република Македонија сака да верува дека ова е само еден од лошите денови на Јанева, стои во соопштението од Собранието на Република Македонија.

собрание-630x289

Поврзани вести

Денешната изјава на специјалната јавна обвинителка Катица Јанева за наводната нелегитимност на клучните инстистуции на државата претставува врв на еден несмасен потценувачки однос заради што истиот најостро се осудува. Личноста што беше консензуално изгласана во македонскиот законодавен дом, оспорувајќи го неговиот легитимитет добиен од народот на фер и демократски избори, всушност најдиректно го руши сопствениот легимитет.

Ова се наведува во реакцијата на Собранието на Република Македонија на денешната изјава на специјалната јавна обвинителка Катица Јанева која рече дека нема да оди во Парламентот и на седницата на Советот на јавни обвинители да го образложи Извештајот за шестмесечната работа на Специјалното јавно обвинителство.

– Јанева со овој последен однос, најдиректно придонесува и за натамошно рушење на сопствениот професионален имиџ, со што, иронично, таа самата најмногу работи институцијата што ја раководи забрзано да чекори кон сопствената нелегитимност. Оспорувањето на клучните институции и нивното непочитување претставува опасна игра која може да го доведе во прашање функционирањето на државата. Собранието на Република Македонија сака да верува дека ова е само еден од лошите денови на Јанева, стои во соопштението од Собранието на Република Македонија.

Најчитани вести