петок, 28 јули 2017  |  Вести денес: 43

Гошева: Изјавите на Јанева за негирање на државните институции се неодговорни

Таа треба да знае дека Република Македонија е демократска и независна држава во која функционираат институции основани со Устав и закон, во согласност со демократските принципи, вели Гошева.

Гошева: Изјавите на Јанева за негирање на државните институции се неодговорни

Гошева: Изјавите на Јанева за негирање на државните институции се неодговорни

Последни вести

Претседателката на Уставниот суд на Република Македонија Елена Гошева ги оцени изјавите на специјалната јавна обвинителка Катица Јанева како неприфатливи и неодговорни.

– Изјавите на Катица Јанева насочени кон негирање и деградирање на постојните државни органи и институции во Република Македонија истакнувам дека се неприфатливи, неодговорни и компетенциите на ова лице во вршењето на работите кои и се дадени во надлежност тоа не го дозволуваат, вели Гошева во писмената реакција.

Таквите изјави, како што подвлекува, ја компромитираат всушност нејзината улога која ја има во обвинителството.

– Таа треба да знае дека Република Македонија е демократска и независна држава во која функционираат институции основани со Устав и закон, во согласност со демократските принципи, вели Гошева.

Посочува дека Уставниот суд  е орган на Републиката кој ја штити уставноста и законитоста.

– Никој во Република Македонија нема право да креира форма на противуставно и противзаконско делување, со активности и делувања насочени кон рушење на демократските вредности и правила на владеење, вклучително и со изјави од типот на негирање на институциите на државата, како што во последниот случај тоа го направи Катица Јанева со своите изјави, кои наликуваа на кампања, што е спротивно на нејзината улога во обвинителството, истакнува Гошева.

Во писмената реакција Гошева порачува да се ослободи Уставниот суд на Република Македонија, како и останатите институции на организацијата на државата од, како што вели, „субјективни фрази и квалификации во изјави кои поттикнуваат антидемократски методи и средства на делување во нашето општество, што е спротивно на уставното уредување конципирано во Уставот на Република Македонија“.

Најчитани вести