Магазин

Сокот од портокал како извор на железо

Сокот од портокал како извор на железо

Како и сите видови храна богата со витамин Ц, така и сокот од портокал и лимон помага при апсорпција на железото.

Пожелно е при состојби на анемија да се зголеми внесувањето на витамин Ц преку цитруси. Сокот од лимон може да се користи и како додаток во салати кои се богати со железо или во оброци како леќа, грав, брокула и зелка.