Свет

Најмногу бегалци примила Германија, а најмалку САД и Франција

Најмногу бегалци примила Германија, а најмалку САД и Франција
Најмногу бегалци примила Германија, а најмалку САД и Франција

Прераспределбата на пет милиони сириски бегалци е многу малаа во богатите зеемји и изнесува околу 1,39 отсто од пет милиони бегалци, оценува британската хуманитарна агенција Оксфам.

Оваа невлаидна агенција наведува дека богатите земји до сега релоцирале 67.100 лица, што е 1,39 отсто од вкупно 4,8 милиони сириски бегалци. Според наводите на оваа организаија, единствено само три богати земји Канада, Германија, и Норвешка направиле повеќе во однос на својата економска ситуација кон бегалците.

Австралија, Финска, Исланд, Шведска и Нов Зеланд се обврзале да направат 50 отстто повеќе од очекуваното, додека 20 државви понудиле помалку од тоа што можат да го понудат.

Франција засега сее обврзала да прими 1.000 бегалци, односно четири отсто од 26.000 колку што би можела да прими.

САД, кои досега примиле 1.810 бегалци, навеле дека ќе примат уште 10.000, што е седум отсто од 171.000 беглци кои таа змја би можела да прими според проценките на Оксфам.

Холандија прифатила седум отсто, Данска 15 отсо и Велика Бритнија 22 отсто во однос на своите потенцијали.

Окссфам во извештајот заклучува дека економски развиените земји со добра инфраструктура можт веднаш да примат 500.000 бегалци, доколку за тоа се покажее интерес.

Се додава дека секој петти жител во Либан е бегале, а во Јордан секој десетти.
Оксфам го објави извештајот наспоит утрешната меѓународна конференцијаа посветена на сириските бегалци во европското седиште на ОН, во Женева.