Македонија

ОБСЕ/ОДИХР ја почна набљудувачката мисија за предвремените избори

ОБСЕ/ОДИХР ја почна набљудувачката мисија за предвремените избори

Канцеларијата на ОБСЕ за демократски институции и човекови права (ОДИХР) денеска официјално ја започна набљудувачката мисија за предвремените парламентарни избори во Македонија закажани за 5 јуни.

Мисијата е предводена од амбасадорот Јан Петерсен и се состои од главен тим од 12 експерти од 10 земји членки на ОБСЕ со седиште во Скопје и 24 долгорочни набљудувачи кои следната недела треба да допатуваат во Македонија и кои ќе бидат распоредени низ целата земја во тимови по двајца, пренесува МИА.

Петерсен на денешната прес конференција во Скопје најави дека ОДИХР од земјите членки на ОБСЕ/ОДИХР побара да обезбедат 300 краткорочни набљудувачи кои во земјава ќе допатуваат неколку дена пред денот на изборите.

Петерсен рече дека ова  ќе бидат 16-ти избори што ќе бидат набљудувани од 1998 година наваму. Претходно, мисијата на ОБЕ/ОДИХР ги набљудуваше претседателските и предремените парламентарни избори во 29014 година.

Амбасадорот Петерсен информираше дека денеска со средбата во МНР, а потоа и со состанок со членовите на ДИК, мисијата на ОДИХР ги започнала средбите со претставници неофицијалните државни институции, а ќе се сретнат и со кандидати, политички партии, припадници на граѓанското општество, медиумите и меѓународната заедница во земјава.

Исто така, информираше дека во набљудувањето на изборите ќе им се приклучат и членови на Парламентарното собрание на ОБСЕ и Парламентарното собрание на Советот на Европа.

ОДИХР ќе објави два периодични извештаи во текот на својата работа. На прес конференција на денот по изборите ќе биде објавена изјава за првичните наоди и заклучоци, а конечниот извештај за набљудувањето ОДИХР очекува да биде објавен околу осум недели по завршувањето на изборниот процес.

Петерсон одговарајќи на новинарски прашање во врска со тоа како ќе постапи ОДИХР доколку изборите не се одржат на 5 јуни, рече дека мисијата во земјата е дојдена на покана на МНР и оти изборите се закажани за 5 јуни и засега нема причина да биде поинаку, но доколку се случи нешто и тоа ќе биде земено предвид.

Амбасадорот рече дека нема да бидат објавувани посебни извештаи за процесот на прочистување на Избирачкиот список и медиумите, но најави можно осврнување на состојбата со Избирачкиот список во првиот прелиминарен извештај за претстојните предвремени парламентарни избори.

ОДИХР, како што потенцираше амбасадорот Петерсон, ќе ја оценува усогласеноста на овие избори со заложбите на ОБСЕ и другите меѓународни обврски и стандарди за демократски избори, како и со домашните прописи.

Како што посочуваат од ОДИХР набљудувачите внимателно ќе ги следат регистрацијата на кандидатите и гласачите, активностите во кампањата, работата на изборната администрација и соодветните владини институции, изборната регулатива и нејзината имплементација и решавањето на изборните спорови. Како дел од набљудувањето мисијата исто така ќе го следи и известувањето на медиумите за кампањата.

На денот на изборите набљудувачите ќе го следат отворањето на гласачките места, гласањето, пребројувањето на гласачките ливчиња и сумирањето на резултатите.