Магазин

Трик кој ќе ви заштеди батерија на паметен телефон

Трик кој ќе ви заштеди батерија на паметен телефон
Трик кој ќе ви заштеди батерија на паметен телефон

Паметните телефони не се смо за телефонирање, со нив фотографирате, гледате видеа или играте видео игри. Поради тоа не чуди тоа што батеријата често ви е празна.

За среќа, Google го увидел ова и додал опција која ја штеди батеријата, а е достапна на сите корисници на Android Marshmallow верзијата.

При подесувањето можете да најдете режимот Ultra Power Saving  кој драстично ја штеди батеријата. Ако му верувате на Google, може да заштедите дури до 30 отстоод батеријата.

За да ја пронајдете опцијата, вклучете ја апликацијата Settings (секако, проверете дали ја имате најновата Android верзија) и кликнете на опцијата за батерија, односно на подмени).

Ќе видите колку ви е останато време додека не се испразни батеријата во целост, но и дополнителни опции кои можат да го продолжат тоа време. Кога опцијта се активира, телефонот автоматски преминува во режим на мирување. Сите апликации кои се користат нема да бидат активни.

Режимот исто така ќе активира и црно-бела тема и ќе ги исклучи Wi-Fi i Bluetooth конекциите, па дури и мобилниот интеренет кога екранот е исклучен.

Батериите се се’ помали затоа што се произведуваат се потенки телефони, па нема доволно простор за голема батерија.