недела, 23 јули 2017  |  Вести денес: 1

Тироидна жлезда – не ги игнорирајте овие симптоми!

Доколку нарушувањето на тироидната жлезда не се лекуваат навремено, можат да доведат до покачување на маснотиите во крвта и да го зголемат ризикот од срцев или мозочен удар. Ако хормоните на оваа жлезда опаднат екстремно, може да настапи дури и состојба на кома.

Тироидна жлезда - не ги игнорирајте овие симптоми!

Тироидна жлезда - не ги игнорирајте овие симптоми!

Поврзани вести

Тироидната жлезда се наоѓа во предниот дел на вратот. Таа произведува два важни хормони – тироксин и тријодтиронин, кои влијаат на голем дел од процесите во човечкото тело, меѓу кои метаболизмот, телесната температура и работата на срцето, како и нормалниот раст и развој кај децата. Проблемите се појавуваат кога тироидната жлезда станува прекумерно активна или пак премалку активна. Ваквите нарушувања можат да се јават како резултат на генетски предиспозиции, бременост, стрес, автоимуно заболување, лоша исхрана и токсини од опкружувањето на кои сме секојдневно изложени.

Доколку нарушувањето на тироидната жлезда не се лекуваат навремено, можат да доведат до покачување на маснотиите во крвта и да го зголемат ризикот од срцев или мозочен удар. Ако хормоните на оваа жлезда опаднат екстремно, може да настапи дури и состојба на кома.

Тироидна жлезда

Намаленото лачење на хормони на штитната жлезда – хипотиреозата може да предизвика симптоми како што се промени во менструалниот циклус, сува кожа и кршливи нокти, чувство на трнење во рацете и прстите, и опстипација. Хипертиреозата, или зголеменото лачење на хомони, исто така предизвикува промени во менструалниот циклус, но тие се обично придружени од други симптоми како што се проблеми со видот, чувство на слабост во мускулите, треперење на рацете и дијареја. Хипотиреозата се јавува почесто од хипертиреозата.

Проблемите со тироидната жлезда се многу чести кај новороденчињата, децата во развој и кај жените, особено во периодот после 40-та година. Доколку овој проблем не се воочи навремено, може да предизвика сериозни здравствени нарушувања.

СИМПТОМИ КОИ УКАЖУВААТ НА НАРУШУВАЊА НА ТИРОИДНАТА ФУНКЦИЈА:

 • Нагли промени во телесната тежина
 • Оток во пределот на вратот
 • Промени во пулсот
 • Промени во расположението и енергијата
 • Опаѓање на косата
 • Промени во телесната температура
 • Во случај на неплодност кај жената
 • Кај новороденчињата, бидејќи нарушената работа на тироидата може да доведе до ретардираност
 • Кај децата со нарушен раст и развој
 • Ако веќе се лекувате од болести на тироидната жлезда и сте на терапија со синтетски антитироидни лекови или со тироксин (Т4)
 • Ако сте на некаква терапија со лекови кои можат да предизвикаат промени на функцијата на тироидеата
 • Ако имате нетироидно автоимуно заболување
 • Ако имате повеќе од 40 години
 • Ако патите од несоница или анксиозност
 • При промени на кожата
 • При покачени маснотии и ензими на црниот дроб
 • Превентивна контрола за канцер на тироида

Заради ризиците кои ги носат нарушување на тироидната жлезда, многу е важно тие да се детектираат што е можно поскоро, со што пософистицирана опрема и реагенси.

Најчитани вести