Македонија

Утре се отвора третиот Скопски цветен фестивал

Утре се отвора третиот Скопски цветен фестивал
Утре се отвора третиот Скопски цветен фестивал
Градот Скопје и ЈП „Паркови и зеленило“ ве покануваат на отворањето на третиот по ред Скопски цветен фестивал кое што е закажано за утре во 11 часот, во вториот дел од Градскиот парк, на просторот наспроти „Паркот за миленици“.

Третото издание на Скопскиот цветен фестивал ќе се одвива под мотото „1000 цвета за Скопје“, во текот на два фестивалски дена – утре (14.05.2016 година, сабота) и задутре (15.05.2016 година, недела).

На цветниот фестивал посетителите ќе имаат можност да купат цвеќе и цветни аранжмани, да ја изразат својата умешност со цвеќето, да добијат совети, консултации и идеи поврзани со уредувањето и одржувањето на цвеќето и  зеленилото, да се дружат на отворено и да се забавуваат.

Покровител на фестивалот е градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски, а организатор е ЈП „Паркови и зеленило“.

На отворањето на Цветниот фестивал ќе му претходи цветно дефиле во кое ќе учествуваат околу 450 деца од градинките и основните училишта, како и велосипедисти од неколку велосипедски здруженија, а кое ќе тргне утре во 10 часот од фонтаната „Лотосов цвет” во Градскиот парк и ќе заврши на локацијата предвидена за фестивалот.

Според програмата, третотото издание на Скопскиот цветен фестивал ќе ги понуди следните содржини:

  1. Цветен центар – претставување на фирми-излагачи од земјава и од странство, чија дејност е од областа на хортикултурата и производството на цветен и саден материјал (Грин планет; Хорти дизајн; Китка; Розен центар Фоја; Пинар С; ЈП „Паркови и зеленило“; Флораком; СУГС „Ѓорѓи Димитров“; Хортикултура МК (портал за хортикултура); Шумарски факултет Скопје и други.
  2. Креативни работилници и иновации – на цветниот фестивал ќе се организираат креативни работилници за сите возрасни групи: Мојот прв насаден цвет – работилница за деца и изработка на цветни оригами, венчиња од цвеќе, работилница за изработка на цветен аранжман, основи на фотографија, цртање и боење, драмски перформанси, ликовни работилници, Македонско Монтесори здружение.
  3. Дизајнирање цветна приказна – уредување на 3 до 5 цветни градини на определена површина. ЈП „Паркови и зеленило“ ќе ги обнови градините од претходните години и ќе уреди уште две нови хортикултурни и цветни решенија.
  4. Стручни совети за хортикултурно уредување – сите заинтересирани граѓани ќе имаат можност да се информираат за одгледувањето цвеќе и да добијат корисни совети од професори и дипломци од Шумарскиот факултет, СУГС „Ѓорѓи Димитров“ (насока хортикултура) како и останати стручни лица со искуство во планирање, уредување и одржување на зелениот простор.
  5. Зона на забава – забавни и едукативни игри, ритмички и танцови групи, јога, пилатес, музички групи, oтворена галерија, мултимедијални перформанси и тематски претстави.
  6. Еко пикник – место за одмор, релаксација, разговори, библиотека на отворено – разгледување и размена на списанија за уредување на надворешен простор. Вљубеници во пишаниот збор ќе читаат извадоци од книги проза и поезија.

За посетителите, Скопскиот цветен фестивал ќе биде отворен од 10 до 20 часот на 14 мај (недела) и од 10 до 18 часот, на 15 мај (недела).

cveten festival1