Свет

Научници од Америка го клонираа вирусот зика

Научници од Америка го клонираа вирусот зика
A health agent uses a new test kit that rapidly diagnoses three different mosquito-borne viruses in Sao Paulo, Brazil, January 18, 2016. Brazil said on Monday pregnant women should consult their doctors before traveling to the South American country but no other restrictions were necessary regarding the mosquito-borne Zika virus, eight months before the nation hosts the Olympic games. REUTERS/Rodrigo Paiva FOR EDITORIAL USE ONLY. NO RESALES. NO ARCHIVE.

Група научници од Универзитетот на Тексас успеа да го клонираат вирусот зика, што претставува важен чекор во напорите за добивање на вакцина против инфекцијата што тој ја предузвикува, јавија американските медиуми.

Научниците сметаат дека со помош на клонираниот вирус можат да бидат инфицирани комарци, кои потоа би предизвикале инфекција кај лабораториските глувци. Овие експерименти би можеле да бидат клучни за производството на вакцина против зика, наведува стручниот магазин „Сел Хост енд Мајкроб“.

Во досегашните истражувања научниците успеаја да ја откријат стукрурата на вирусот, но ова е првпат тој да биде клониран во лабораториски услови.

Можноста за користење на клонираниот примерок на вирусот зика ќе придонесе и за унапредување и тестирање на ефектите на антивирусните лекови, сметаат научниците.