Македонија

Богов: Повлекувањето на депозити речиси целосно запрено

Богов: Повлекувањето на депозити речиси целосно запрено

Гувернерот на Народната банка на Република Македонија, Димтар Богов вели дека речиси целосно е запрено повлекувањето на депозитите од банките по шпекулациите во врска со политичката криза во земјава.

Во интервју за Ројтерс, Богов посочува дека во текот на април се повлечени 1,8 отсто од депозитите во банките што е прв таков случај по повеќе години постојан раст на депозитите.

– Во изминатите две недели гледаме стабилизација на ситуацијата, а повлекувањето на депозитите речиси запре. Има показатели дека граѓаните ги враќаат депозитите во банките, поради што сметаме дека најлошото е завршено, истакнува Богов.

По зголемувањето на каматите на благајничките записи од 3,25 на 4 проценти, Богов истакнува дека засега нема потреба од дополнително зголемување.

– Засега ситуацијата се стабилизира, потребните сигнали се пратени и веќе гледаме одговор од банките кои ги зголемуваат каматите на депозитите. Сметаме дека засега ќе нема потреба за дополнително зголемување, но остануваме будни и подготвени да употребиме мерки од монетарната политика ако се неопходни за да се зачува макроеконоската стабилност, истакнува Богов.

Гувернерот на НБРМ вели дека е можно Централната банка да ги намали каматите ако политичката криза наскоро биде решена и веќе нема шпекулативни напади врз стабилноста на денарот.