понеделник, 21 август 2017  |  Вести денес: 63

ССМ со Предлог – протокол за социјален напредок

Предлог - протоколот ќе се фокусира особено на прашањето за натамошено зголемување на минималната плата, како и на решенија со кои, работниот однос на неопределено време, посебно во индустриските зони, да не може да биде помал од 30 проценти од бројот на вработени.

132621329

Последни вести

Сојузот на синдикати на Македонија денеска на седница на Претседателството го утврди текстот на Предлог протоколот за социјален напредок во Македонија кој е во насока на унапредување на социјалниот дијалог и подобрување на работничките права.

Предлог – протоколот, како што информира ССМ, ќе се фокусира особено на прашањето за натамошено зголемување на минималната плата, како и на решенија со кои, работниот однос на неопределено време, посебно во индустриските зони, да не може да биде помал од 30 проценти од бројот на вработени. Се предвидува и потреба од намалување на периодот за вработување на определено време од пет на три, односно две години. Протоколот предвидува и дополнителни бенефити за обезбедување на поголема материјална сигурност на работниците за време на невработеност.

– Предлог Протоколот за социјален напредок во РМ ќе се фокусира и на отворање на процес за формирање на заеднички фонд за унапредување на социјалниот дијалог, изготвување, потпишување, измени на колективниот договор и едукација за колективното преговарање, со тоа што средствата за организирање и работење на фондот ќе се обезбедуваат од сите работодавачи и работници за кои се применува КД, наведува ССМ.

Оттаму посочуваат дека со овој документ се предвидуваат и активности на социјалните партнери во насока на дополнување на регулативата за обезбедување на можности за бенифициран стаж за оние категории на работници на кои тоа и е неопходно.

По усвојувањето на документот од највисоките органи на ССМ, тој ќе биде доставен до сите синдикални ограноци со цел тие да се приклучат кон остварувањето на суштината и целите од Протоколот.

Најчитани вести