Македонија

Дел од моштите на Свети Василиј во црквата „Свети Кирил и Методиј“

Дел од моштите на  Свети Василиј во црквата „Свети Кирил и Методиј“

Tрадиционално во црквата „Свети Кирил и Методиј“ во Струмица, пред големиот празник Обрезание Господово и Свети Василиј Велики, се изложуваат на поклонение дел од моштите на овој светец.

Моштите ќе бидат изложени вечерва, а верниците ќе можат пред нив да се поклонуваат во текот на утрешниот ден.

Во Струмица се сочувани дел од моштите на Свети Василиј и секоја година пред празникот се изложуваат.