7 продукти богати со протеини кои може да ги јадете како замена за месо

Месото содржи протеини неопходни за нормално и здраво функционирање на организмот и затоа ако се одлучите да го исфрлите од исхраната, мора да ги внесувате преку други продукти.

Тофу сирењето

Има 7гр протеини на секои 100гр. Се прави од соја и е исклучително здраво, а плус тоа и лесно се припрема. Извадете го од пластичниот сад, исцедете го вишокот течност и спремете го за готвење.

Леќата

Многу вкусна и се прави полесно од останатите јадења, бидејќи не мора да се подготвува специјално пред готвењето. Едно пакување од 100гр леќа содржи 9гр протеини. Може да се најде во конзерва, но и во вреќички. Потребни се само 30 минути за нејзино подготвување.

Киноата

Уште еден од продуктите кои содржат многу протеини. Сто грама зготвена киноа содржи 4гр протеини. Има одличен вкус, а може да биде замена и за тестенини и ориз, како прилог на главното јадење, но одлично е и ако се користи за салата или чорби. Се подготвува слично како оризот во вода. Потоа, може да додадете зготвен зеленчук и ќе добиете совршено здрав оброк.

Гравот

Содржи голема количина на протеини. Вкусен е во сите варијанти. Може да го подготвите како чорба, густ или за салата. Бидејќи тешко се вари, најдобро е да го ставите една ноќ да престои во вода, па следниот ден да го сварите.

Јајцата

Одлични за почеток на денот како појадок. Секое јајце содржи околу 6гр протеини, па се одлична замена за месо. Иако се од животинско потекло, не се забранети за вегетаријанците. Постојат различни начини за припрема на јајца, па подгответе ги како и да сакате.

Безмасно сирење

Освен што е богато со протеини – е и нискокалорично, па е идеално ако внимавате на линијата. Одлично е како додаток во свежи салати, а може да го јадете и со препечен леб. Поснато вакво сирење е Сремското кое содржи – 13гр протеини  на 100гр е и нискокалорично.

Семките од тиква

Здрави грицки кои ќе ви ги овозможат потребните витамини. Околу 30гр семки содржат 7гр протеини. Лесно се подготвуваат, едноставно потпечете ги на тефлонска тава без масло со малку сол. Сепак, не претерувајте со нивна консумација, бидејќи се многу калорични.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.