Балкан

Абдула Ѓул на средба со лидерите на турската опозиција

Абдула Ѓул на средба со лидерите на турската опозиција

Турскиот претседател Абдула Ѓул денеска ќе одржи средба со лидерите на турската опозиција, за да разговараат за контроверзниот закон за зајакнување на политичката контрола над судиите, пренесе „АФП“.

Денес шефот на државата треба да се сретне со претседателите на Народната републиканска партија и Партијата на националистичко движење, како и со еден од претседателите на Партијата за мир и демократија .

Иницијативата на Ѓул доаѓа во момент во кој турскиот Парламент ги разгледува судските реформи, што беа предложени од владејачката партија, но беа оценети како неуставни.