недела, 23 октомври 2016  |  Вести денес: 0

Адеми и Рисовски остварија средба со претставници на „Полио плус“

ademi_ristovskiii

Последни вести

Министерот за образование и наука, Абдилаќим Адеми и заменик – министерот Спиро Ристовски остварија средба со претставниците на граѓанската организација „Полио плус“.

Како што соопштува Министерството за образование, во рамки на средбата се разгледани можностите за унапредување на системскиот пристап во надминувањето на предизвиците на лицата со хендикеп, за време на нивниот образовен процес.

Разгледани се низа позитивни практики и искуства на други земји, во делот на инклузија на лицата со хендикеп во сите нивоа на образовниот систем, кои заеднички беа посочени како добра основа за понатамошна надградба на законската легислатива и процесот на образовна инклузија во Република Македонија.

„Двете страни изразија подготвеност за интензивирање на соработката во следниот период, особено при изготвувањето на новата Национална стратегија за развој на образованието, кое ќе започне во следниот период, по согледувањето на ефектите од имплементацијата на досегашната стратегија за периодот 2005 – 2015 година“, соопшти МОН.

Најчитани вести