Македонија

Административците во општините под контрола на СДСМ под притисок да одат на протестот во Прилеп

Административците во општините под контрола на СДСМ под притисок да одат на протестот во Прилеп
Министрите на СДСМ поднесоа оставки

Вработените во администрацијата во општините кои се под контрола на најголемата опозициска партија СДСМ и коалицијата, се под жесток притисок да одат на протестот во Прилеп кој е закажан за утре, објави „Курир“.

Порталот пишува дека вработени во трите општини каде градоначалници се кадри на СДСМ и опозициската коалиција, Струмица, Куманово и Општина Центар, кои поради притисоците и стравот од губење на работно место сакаа да останат анонимни, сведочат за вербални притисоци и закани со цел да отпатуваат на утрешниот собир кој го организира СДСМ во Прилеп.

Тие биле задолжени покрај нивно задолжително присуство да доведат на протестот и по еден возрасен член од најтесното семејство. Се организирале и автобуси кои се најмени од општините кои се под опозициска контрола.

Според сведочењата, најмногу притисоци имало во Струмица бидејќи желбата на раководителите на општината била да се покажат и истакнат пред лидерот на СДСМ и струмички градоначалник Зоран Заев, кој пак целосно им го препуштил работењето во општината поради обврските во Скопје.

Такви притисоци се забележани и во централната скопска општина со која раководи Андреј Жерновски, особено во ЈП Паркинзи на општина Центар (ПОЦ), каде директор е Саша Богдановиќ.

Досега не добивме ниту потврда, ниту демант за ваквите тврдења за притисоци.