Балкан

Аеродромот во Загреб именуван Фрањо Туѓман

Аеродромот во Загреб именуван Фрањо Туѓман
Аеродромот во Загреб именуван Фрањо Туѓман

Хрватската Влада денеска одлучи аеродромот во Загреб да биде именуван по првиот хрватски претседател Фрањо Туѓман.

Загрепскиот аеродром, кој претходно се нарекуваше Плесо, даден е на концесија на францускиот консорциум ЗАИК, кој почна со изградба на нов терминал. Договорот за концесија е со рок од 30 години, а новиот терминал треба да биде завршен на 5. декември годинава, а пуштен во употреба во февруари или март следната година.

Аеродромот во Загреб е во сопственост на државата (55 проценти), на градот Загреб (35 отсто) и Загрепската област и градот Велика Горица (по пет отсто).