среда, 26 октомври 2016  |  Вести денес: 47

АХВ: Производите на Пекабеско безбедни

p

Последни вести

Производите на Пекабеско се безбедни и одговараат на барањата од Правилникот за адитиви.

Ова, како што соопшти Агенцијата за храна и ветеринарство,  го покажаа  анализите од лабораториските испитувања на мострите од преработките од месо земени во рамки на извршената вонредната инспекциска контрола од производствените капацитети на компанијата Пекабеско.

– Врз основа на извршените хемиски анализи за утврдување на евентуално присуство на полифосфати над максимално дозволените концентрации дефинирани со Правилникот за адитиви, со испитувањата потврдено е дека производите се безбедни, односно дека одговараат на барањата од Правилникот, стои во соопштението.

Анализирани се мостри од чаден свински врат, голд пилешко филе, свински врат, шунка деликатес, пилешки стек и свински бут.

Агенцијата за храна и ветеринарство, се наведува во соопштението, како одговорна институција за безбедноста на храната, во рамки на редовните инспекциски контроли ќе обрне посебно внимание во поглед на употребата на адитивите во прехранбената индустрија.

Најчитани вести