Балкан

Академик од Албанија е против обединувањето на Албанија и Косово

Академик од Албанија е против обединувањето на Албанија и Косово

Претседателот на албанската Академија на  науките, Музафер Коркути е против изјавата на премиерот Еди Рама  за обединување на Албанија и Косово.

Тој смета дека одамна е поминато времето за поставување нови граници и дека во моментов треба да се гледа кон заедничко одење во Европа.

-Јас ќе го цитирам кажаното од страна на претседателот на Германија Ваисекер во почетокот на 90-тите години. Еден колега го запраша  што тој мисли за Косово зашто  беше заинтересиран да чуе нешто повеќе од една личност каква што беше Ваисекер во тоа време.Тој му одговори: види границите се тука, граничните камења кои ја обелужаат границата се тука.Овие камења ќе појдат под земја и Албанците од Косово и Албанците од Албанија ќе одат и ќе идат од културен и еконоски аспект, но овие камења ќе бидат таму долу во земјата, што значи не станува збор за  поместување на границите. Значи тоа е решението, тоа е патот на Европа, значи пат кон обединета Европа а не кон поместување на овие граници, изјавил Коркути.

ФОТО: МИА