среда, 26 октомври 2016  |  Вести денес: 48

Во акцијата „Гора“ падна вработен во катастар

lisici2

Поврзани вести

Во рамки на акцијата „Гора” СВР Куманово поднесе кривична пријава против И.А.(53) од Куманово, кој за време на извршување на делата бил вработен во Агенцијата за катастар, М.Н.(55) и Н.Н.(67) од село кумановското село Буковљане, под сомнение дека првопријавениот сторил две кривични дела „злоупотреба на службена положба и овластување“ и „фалсификување службена исправа“, додека второ и трето пријавениот сториле две кривични дела „употреба на исправа на невистинита соджина“ и „пустошење шуми“.

Првопријавениот во текот на 2010, 2012 и 2013 година по претходен договор со второ и трето пријавените, како и со пет други лица, во Агенцијата за катастар на РМ – Куманово, по службена должност оформил предмет за наводна исправка на техничка грешка и тоа за четири парцели во катастарската општина Буковљане, кои биле во сопственост во РМ и три парцели од истата катастарска општина кои биле со неутврдено право на сопственост. Тој без никаков правен основ изготвил потврди во кои внел невистинити податоци за сопственоста на парцелите, а откако ги заверил со потпис и печат ги спровел во електронскиот систем во Катастарот, префрлајќи ги во имотен лист на петте лица. Второ и трето пријавените иако знаеле дека имотните листови содржат невистинити податоци, во текот на 2014 година ги поднеле како доказ за сопственост, заради добивање на Одобренија за сеча на огревно дрво од две катастарски парцели во вкупна количина од 567,50 м3, за која исечена шума ја оштетиле Р.Македонија во износ од 3.972.500 денари.

Најчитани вести