Македонија

Акција за апсење криумчари на мигранти во кумановско

Акција за апсење криумчари на мигранти во кумановско
Владата прогласи кризна состојба на јужната и севернта границакумановско
МВР утрово започна сo спроведување на  финалната фаза од акцијата  за откривање лица кои се вклучени во криумчарење на илегални мигранти од Блискиот Исток и Северна Африка, објави  МИА.
Акцијата, се  уште трае и се спроведува на подрачјето на поширокиот регион во кумановско.
– Подолг период се работеше на откривање криминална група која организираше криумчарење на лица од Северена Африка и Блискиот Исток од границата со Грција низ Македонија кон северната граница, а потоа и кон земјите членки на ЕУ. Во текот на акцијата пресечен и еден нелегален транспорт на мигранти кои ги криумчарела истата  група во близина на кумановско Доброшане. Приведени се неколку лица, а мигрантите се згрижени. Со наредба на судот и јавниот обвинител извршен е претрес на неколку објекти на повеќе локации во кумановско и во еден пронајдена е поголема група, изјави Котевски.
Во акцијата досега се приведени и неколку лица кои криумчареле мигранти.