Македонија

Ако го имате ова растение дома, веднаш исфрлете го – Еве зошто!

Ако го имате ова растение дома, веднаш исфрлете го – Еве зошто!

Речиси ја изгубив својата ќерка, која стави дел од листот на растението во устата! Нејзиниот јазик стана огромен и почна да се гуши! Ова е приказната на една мајка која за малку ќе си го изгубела своето дете, поради опасноста која демне од листовите на ова растение.

Се вика “Дифенбахија“ и сите негови делови, како и сокот му се отровни, па кај децата смртта може да настапи за помалку од минута, а кај возрасните за околу 15 минути.

Но, и ако го допрете, во никој случај не ги допирајте очите, бидејќи има голема веројатност да ослепите.