Магазин

Ако убиете стршлен во Србија може да заглавите во затвор

Ако убиете стршлен во Србија може да заглавите во затвор

Моментално во Србија има наезда на стршлени, чиј убод може да биде смртоносен. Малкумина знаат дека доколку го убиете овој инсект, дури и во самоодбрана, може да добиете казна од 500 илјади до 2 милиони динари!

Во голем број случаи смртоносниот стршлен, во Србија е заштитен вид кој не смее да се убива.

Овој најголем непријател на пчелите кој е важен поради одржување на еколошката рамнотежа се наоѓа на црвената листа на загрозени видови.

Директорката на Заводот за биоциди и медицинска екологија, Драгана Деспот објаснува дека заштитата на стршленот, како и други животни е регулирана со Правилник.

-Казните кои следуваат доколку некој ве види и пријави дека сте убиле стршлен или некој друг заштитен вид се регулирани со Законот за заштита на природата, вели доктор Деспот.

Според овој закон строго е забрането да се улови, држи или пак убие заштитен вид животно во сите фази од биолошкиот циклус, да се уништуваат нивните развојни облици, како и подрачјата на нивното размножување, одмарање или пак да се загрозува или уништува нивното живеалиште.

Доколку некој постапи спротивно на овие одредби, му се заканува парична казна од 500 илјади до 2 милиони динари.

Оние кои немаат пари да ја платат казната, ќе завршат во затвор.

Стршлените моментално се многу активни бидејќи подготвуваат храна за зимскиот период, а во тоа им пречи присуството на луѓе, кои се наоѓаат во близина на овошките исто како и нив.

Тоа ги иритира, па стануваат агесивни, поради што напаѓаат луѓе.

Да се потсетиме, на почетокот на месец август по убод од стршлен почина четириесет и петгодишниот Ѓоко Радовановиќ од Горни Милановац, а претходниот викенд убод на дури четири стршлени преживеа педесет и тригодишниот Бојан Ѓорѓевиќ од рудничкото село Љутовница.