Магазин

Актерката Орнела Мути парично казнета за вечера со Владимир Путин

Актерката Орнела Мути парично казнета за вечера со Владимир Путин

Италиjанската актeрка Орнела Мути доби условна осуда и казна затоа што лажела дека е болна за да го пропушти учеството во театарска претстава, а место тоа била на вечера со рускиот претседател Владимир Путин.

Судот во градот Порденоне, во североисточна Италија, утврди дека Мути е виновна за измама. Во декември 2010 година таа го убедила својот лекар да и издаде фалсификувано боледување дека има ларингит и дека не може да ја игра улогата во претставата во театарот во Трст за која веќе добила хонорар од 25.000 евра. Место тоа актерката учествувала на добротворната вечера во родниот град на Владимир Путин, Санкт Петербург. На вечерата бил и самиот Путин и актерот Кевин Костнер.

Мути беше осудена на осум месеци затвор и парична казна од 600 евра. Судијата во предметот, меѓутоа, утврди дека Мути може да ја избегне затворската казна доколку плати 30.000 евра, за да ги покрие штетите предизвикани во театарот, во кој требало да учествува.