четврток, 20 јули 2017  |  Вести денес: 47

Алармантно: Се појави првата бактерија отпорна на сите антибиотици

Веќе подолго време експертите предупредуваат дека претераната употреба на антибиотици ќе доведе до развој на супербактерии, отпорни на сите видови антибиотици, а првиот таков случај во светот се појави неодамна.

bakterija

Поврзани вести

Веќе подолго време експертите предупредуваат дека претераната употреба на антибиотици ќе доведе до развој на супербактерии, отпорни на сите видови антибиотици, а првиот таков случај во светот се појави неодамна.

Првиот случај на зараза со бактерија отпорна на сите антибиотици се појави во Америка, а експертите велат дека се загрижени затоа што оваа супербактерија би можела да се прошири.

Постои ризик од пост-антибиотски свет, вели Томас Фриден директор на американскиот Центар за контрола и превенција на болести, коментирајќи за случајот на инфекција на уринарниот тракт кај 49-годишна жена од Пенсилванија.

Фриден нагласува дека бактеријата со која што е заразена оваа пациентка е отпорна на колистин, антибиотик што се чува како „резерва“ во случај на појава на супербактерии. Научниците соопштуваат дека мутацијата на ДНК-та што ја направила бактеријата отпорна на антибиотици се нарекува MCR-1.

Тоа ја најавува појавата на бактерии отпорни на сите лекови, тврдат експертите.

Супербактериите се опасни и претпоставуваме дека може брзо да се прошират, дури и во болниците, доколку хигиенските услови не се добри, вели микробиологот д-р. Гајл Касел.

Сепак таа вели дека за потенцијалното ширење на супербактеријата неможе да се говори подетално се додека не се испита како пациентката од Пенсилванија била заразена и дали постои уште еден таков случај во светот.

Најчитани вести