среда, 26 октомври 2016  |  Вести денес: 51

Албанец продал 60 жени во Германија

Светски ден за борба против трговија со луѓе

Светски ден за борба против трговија со луѓе

Последни вести

Албанецот Хавид Фрејгај, за кого била издадена меѓународна потерница е уапсен во Црна Гора поради сомневање дека е организатор на ланецот на трговија со луѓе.

Според податоците на германската полиција, тој во Албанија ги купувал девојките уверувајќи ги дека им нашол мажи во Германија, каде и ги носел.

Весникот Ден пишува дека Фрејгај на тој начин купил 60 жени кои ги водел во Германија за проституција. Поради тоа е обвинет дека организирал ланец на проституција и трговија со луѓе.

Тој е осомничен и за фалсификување на повеќе десетина патни исправи за жени кои ги купувал во Албанија, но и за лажни азиланти.

Фрејгај е под сомнение и дека се занимавал со илегален превоз на имигранти.

Според податоците на германската полиција, тој изработувајќи фалсификувани документи учестувувал во превозот на повеќе од 300 лица. Зависно од местото до кое ги превезувал имигрантите, за илегален превоз на еден од нив по исправа земал од 200 до 400 евра.

Фрејгај жените кои ги купувал во Албанија, како што се сомнева, преку Хрватска ги превезувал во Висбаден и другите Германски градови, за што наплатувал од 500 до 1.000 евра по личност.

Меѓународната потерница за него е распишана од Интерпол Висбаден.

Најчитани вести