Спорт

Александар Илиевски води на Охридскиот маратон

Александар Илиевски води на Охридскиот маратон
Александар Илиевски води на Охридскиот маратон

Некаде на половина од 30-те километри од годинешниот Охридскиот маратон, водството во трката го има нашиот пливач Александар Илиевски.

Групата од осум, девет пливачи што ја предводи трката се наоѓа некаде на потегот меѓу автокампот „Градиште“ и хотелот „Десарет“.

Инаку, групата на чело на трката веќе се издвои од останатите пливачи, кои се со заостанување од повеќе од еден километар.

Засега не е регистрирано ниту едно откажување на Охридскиот маратон, односно во трка се сите дваесет пријавени пливачи.

Временските услови веќе не се идеални како што беше на стартот. Дува умерен ветар од северен правец што значително им ја отежнува работата на маратонците. Во вакви услови нема шанси да биде соборен рекордот на трката, што пред две години го постави францускиот пливач Аксел Рејмонд, кој патеката ја исплива за 5:09:54(95) часа