понеделник, 24 октомври 2016  |  Вести денес: 25

АЛФА ТВ Ексклузивно: Македонија ќе добие нов државен грб – еве како ќе изгледа

GRB_05_12_201412517464

Последни вести

Црвен разгневен лав во златно – жолт штит со круна во горниот дел. Овој е предлог за кој во моментов расправа Владата, ексклузивно дознава Алфа ТВ. За да се промени симболот потребна е измена на Уставот односно двотретинско и бадентерово мнозинство, кое според нашите извори, веќе е договорено меѓу коалициските партнери.

Причините, кои се образложени во предлогот, се враќање кон историските симболи. Македонија и Белорусија биле единствените земји во Европа кои се уште користат амблеми инспирирани од советска хералдика.

„Сегашниот грб на Република Македонија е во целост дизајниран според грбот на Советскиот Сојуз, според кој беа дизајнирани и грбовите на сите Советски Републики… Задолжителните елементи на сонце, ѕвезда петокрака, житни класје поврзани со лента со народни мотиви, го симболизираа ‘посветлото опшество на комунизмот’ до кое се доаѓа преку трудот на работничката класа и земјоделците“ стои во предлогот.

Новиот дизајн на црвениот лав е базиран на историските грбови, илустрациите на Верланд од 1481 и грбовникот на Бароад од 1581 кој преку стемографиите на Витезовиќ во 1694 и Жерафовиќ во 1741 станал и земски грб на Македонија.

Златно – жолтата круна која е украсена со бисери и рубини треба да го симболизира републиканското уредување на државата.

„Со тоа се цели да се истакне и прикаже суверенитетот и интегритетот на државата… Со донесување на овој грб, Македонија ќе се вброи во семејството на европските земји, како земја со европски стремежи, кои се грижат за своето минато, но и за својата иднина, промовирајќи заедништво и врзувајќи се за симбол кој не носи никаква поделба по ниту еден основ во себе, туку напротив создава единство на сите што живеат на овие простори“ стои во предлогот.

Ова би била втора, овој пат подрастична промена на државниот грб. Првата во 2009-та само ја отстрани црвената петокрака, но во најголем дел го задржа изгледот утврден уште во времето на Југославија.

Најчитани вести