Македонија,Крими хроника

„Алфите“ легитимирале 1.220 лица, прегледале 276 возила и привеле 265 лица

„Алфите“ легитимирале 1.220 лица, прегледале 276 возила и привеле 265 лица

Припадниците на Единицата за прв одговор и интервенција – Алфа во текот на минатиот месец при вршење на редовна мотопатролна дејност вкупно извршиле легитимирање на 1.220 лица, преглед на 276 возила, а по разни основи биле приведени вкупно 265 лица.

Вкупно приведени лица по ЈРМ – 27

–    Учество во тепачка – 7

–    Физички напад – 9

–    Омаловажување полициски службеник – 4

–    Комар или други игри на среќа – 4

–    Напад на службено лице – 2

–    Останати прекршоци – 1

Вкупно приведени лица со оружје – 2

–    сигнален пиштол – 1

–    пиштол – 1

Вкупно приведени лица за поседување опојни дроги – 35

–    НН тревкаста материја – 30

–    НН прашкаста материја – 4

–    НН материја – 1

Вкупно приведени лица со ПМВ – 33

–    по телеграма – 22

–    непоседување на соодветна документација – 1

–    поради сомнение за извршено кривично дело – 1

–    сообраќаен прекршок – 7

–    сторен царински прекршок – 2

Вкупно приведени лица со ТМВ – 10

–    не поседување на соодветна документација за товар – 10

Вкупна дадена асистенција при вршење претрес на дом и други простории –  18 и една асистенција дадена на други надлежни институции

Предадени 22 лица поради нарушен ЈРМ

  • Предадени 35 лица за сторен сообраќаен прекршок
  • Предадени 86 странци со нерегулиран престој
  • Предадени пет малолетници

–    пронајдени и предадени 9 ПМВ  и 17 други предмети кои потекнуваат  од кривично дело

–    предаден еден мотоцикл

–    извршено едно обезбедување на лице место

–    извршено едно обезбедување на протести и митинзи

Останати активности:

–   во два наврати е постапено по ОА „Гора“ и извршен е спровод на четири лица.