петок, 21 октомври 2016  |  Вести денес: 66

„Алкалоид“ со раст на консолидиран извоз и нови вработувања

Во периодот јануари - јуни 2015 година во „Алкалоид“ се реализирани 56 нови вработувања во Република Македонија.

alkaloid

Поврзани вести

„Алкалоид“ Скопје оствари позитивни финансиски резултати  во првото полугодие од 2015 година. Ова го покажуваат резултатите од неревидираниот единечен и неревидираниот консолидиран Биланс на успех.

Раст на консолидираниот извоз

Во периодот јануари – јуни, вкупните консолидирани продажби достигнуваат 4.050 милиони денари, што е за 9% повеќе во споредба со истиот период лани. Вкупниот консолидиран извоз на компанијата, пак, е зголемен за 15%. Зголемување од 9% е забележано и кај вкупната добивка пред финансиски трошоци, даноци и амортизација (ЕБИТДА), која во првото шестмесечје годинава достигнува 554 милиони денари, додека нето консолидираната добивка од 301 милион денари е зголемена за 5%, покажува консолидираниот Биланс на успех, соопштуваат од „Алкалоид“.

Во периодот јануари – јуни, според единечниот Биланс на успех продажбите достигнуваат 3.068 милиони денари, што е за 3% повеќе во споредба со истиот период лани. Добивката пред финансиски трошоци, даноци и амортизација (ЕБИТДА), која изнесува 537 милиони денари, бележи зголемување од околу 7%, додека нето добивката е зголемена за 3%.

Во периодот јануари – јуни, според единечниот Биланс на успех продажбите достигнуваат 3.068 милиони денари

Во периодот јануари – јуни, според единечниот Биланс на успех продажбите достигнуваат 3.068 милиони денари

Вкупните инвестиции во основни средства во периодот јануари – јуни 2015 година изнесуваат 422.120 илјади денари.

Реализирани нови вработувања

Во периодот јануари – јуни 2015 година во „Алкалоид“ се реализирани 56 нови вработувања во Република Македонија.

Најчитани вести