Свет

Аманет од Кастро: Да не се подигнуваат споменици и именуваат улици во негова чест

Аманет од Кастро: Да не се подигнуваат споменици и именуваат улици во негова чест
Кубанскиот претседател Раул Кастро најави синоќа дека Куба ќе забрани да се подигнуваат споменици и улици да се нарекуваат со името на неговиот брат и симбол на револуцијата Фидел Кастро во согласност со негова желба да се избегне култ на личноста.

Соопштението е објавено по националната жалост поради смртта на Фидел Кастро, а пред денешното поставување на урната со негова пепел во Сантијаго де Куба.

-Лидерот на револуцијата отфрли каков било култ на личноста и во тоа остана одлучен инсистирајќи по неговата смрт неговото име никогаш да не се употреби за имиња на институции, улици, паркови и други јавни места, и никогаш да не му биде подигната биста, статуа ниту споменик, рече Раул Кастро во обраќање пред голем број луѓе собрани во Сантијаго.

Фидел Кастро почина во минатата недела на 90-годишна возраст. Урната денеска ќе биде поставен во земја покрај мавзолеј на борците за кубанска независност.