Македонија

Амбасадата на САД со загриженост го следи случајот со Заев

Амбасадата на САД со загриженост го следи случајот со Заев

Амбасадата на САД во Република Македонија со загриженост го следи кривичниот случај против лидерот на опозицијата Зоран Заев и апсењето на три други лица за наводен обид за загрозување на уставниот поредок, соопшти денеска Американската амбасада во Република Македонија.

– Ги повикуваме властите да ги задоволат највисоките стандарди на правната држава, транспарентноста, принципиелноста, заштитата на слободата на говорот, како и судската независност во текот на процесот, за да се осигура интегритетот на демократските процеси во Македонија, стои во соопштението од Амбасадата на САД.