вторник, 25 јули 2017  |  Вести денес: 13

Амбасадорите Жбогар и Коблер во посета на општина Радовиш

Шефот на делегацијата на ЕУ во Македонија Самуел Жбогар заедно со австрискиот амбасадор Ренате Коблер ќе ја посетат општина Радовиш во рамки на неодамна започнатата кампања „EU for YOU“.

коблер

Поврзани вести

Кампањата започна минатата недела во Кичево со цел да ја подигне јавната свест и да ја информира јавноста за помошта што ЕУ и ја дава на Македонија.

Со оглед на тоа што главна тема е екологијата и животната средина, кампањата патува во местата во земјата каде ЕУ дава поддшка за борба против загадувањето и обезбедување чиста животна средина за сите.

Во Радовиш ЕУ обезбеди финансиска поддршка во висина од 5 милиони евра за изградба на објект за прочистување на отпадни води. Проектот се реализира во соработка со Министерството за животна средина и просторно планирање, Општина Радовиш, и Јавното комунално претпријатие Плаваја – Радовиш, се вели во соопштението од прес-службарта на  канцеларијата на ЕУ во Македонија.

Целокупната помош за Македонија во светата на животната средина се движи над 80 милиони евра преку ИПА 1 (2007-2013), а обезбедена е и натамошна поддршка во висина од 100 милиони евра преку ИПА 2.

Најчитани вести