Свет

АМЕРИКАНСКИТЕ РАЗУЗНАВАЧИ ТВРДАТ: Путин влијаел на претседателските избори во САД

АМЕРИКАНСКИТЕ РАЗУЗНАВАЧИ ТВРДАТ: Путин влијаел на претседателските избори во САД

Новообјавени делови од извештајот на американските разузнавачки служби од кои е симната ознаката за тајност укажуваат дека претседателот на Русија, Владимир Путин „наредил“ спроведување кампања во 2016 година за да се влијае на американските претседателски избори.

Американските разузнавачи во петокот објавија јавна верзија од извештајот сочинет на 25 страници откако претходно до избраниот претседател на САД, Доналд Трамп и главните конгресмени до ставиле доверлива верзија.

Во извештајот се наведува дека руските напори да се влијае на претседателските избори 2016 претставуваат најнов обид на долгогодишните напори на Москва да го поткопаат либерално демократскиот поредок на САД. Како што се наведува во извештајот, обемот на руските активности бил многу поголем во однос на други претходни активности.

Во извештајот се наведува дека руската влада јасно развила мнозинство наклонетост кон Доналд Трамп. Исто така, се вели дека цел на руското мешање било да се поткопа довербата на јавноста во американскиот демократски процес, да се оцрни кандидатката на Демократската партија, Хилари Клинтон и да се наштети на нејзините штети за избор за претседател на државата.

Наводи од овој извештај протекоа во јавноста и пред да бидат објавени.