Балкан

АНА бара повлекување на потписот за Заедницата на српските општини

АНА бара повлекување на потписот за Заедницата на српските општини

Албанската национална армија АНА се противи на формирањето на Заедниците на српските општини и побара од властите во Приштина да го повлечат потписот од бриселската спогодба.

АНА смета дека со спогодбата за децентрализација на општините на Србија и е дадена можност на некој начин да го контролира Косово.

Во соопштението на организацијата се вели дека таа е подготвена да интервенира во секој момент, пренесува МИА.

АНА е формирана во јули 2001 година, прв пат се огласи на 3. август истата година, а бројот на нејзините припадници во моментов не е познат.