четврток, 27 октомври 2016  |  Вести денес: 0

АНАЛИТИЧАРИ: Конгресот го потврди единството во ВМРО-ДПМНЕ

TTELEGRAFF

Последни вести

Конгресот на ВМРО-ДПМНЕ го покажа единството во партијата и подготвеноста да се справи со сите предизвици. Пораките на првиот човек на партијата Никола Груевски се јасни, односно дека отворањето нови работни места и евроатланските интеграции остануваат врвен приоритет во следниот период

Експертите се едногласни дека владејачката партија покажува подготвеност за разговор за сите прашања што се во интерес на Република Македонија и дека и опозицијата треба да покаже дека државните интереси ги става над партиските.

Поранешниот дипломат Ристо Никовски за Телеграф нагласува дека конгресот демонстрирал единство, и тоа е клучен показател дека партијата е подготвена да бара решение за кризата.

– Важен е фактот дека се најавени одредени промени во власта, што заедно со судскиот процес треба да отвори простор за излез од кризата. Сепак, сето тоа ќе зависи од волјата на опозицијата, која, за жал, опстојуваа на максималистички барања, кои не се реални и кои земјата може да ја доведат во исклучително тешка состојба. Како што велат „и за кавга и за решение се потребни двајца“ – вели Никовски, пренесува Телеграф.

Според познавачите, едни од најважните работи што Груевски ги спомена во обраќањето се однесуваат на можните промени во тимот како и за неколкуте точки за кои според него треба да има широк меѓу партиски консензус.

Таквиот договор, доколку опозицијата е спремна да го прифати, ќе ни донесе голем напредок како држава. Ние го нудиме ова. Тоа се прво, повисок квалитет во образованието, иновациите и претприемништвото, вклучувајќи ги мерките заолеснување на бизнисот, второ, прашања поврзани со стабилноста на земјата, како што се меѓуетничките односи и генерално безбедноста на земјата, трето, проблемот со името, четврто, напорите за отворање нови работни места и петто, согласноста дека во секоја сфера и секој сектор, треба постојано да си поставуваме повисоки стандарди – рече Груевски во Куманово.

Политичкиот аналитичар Владимир Божиновски не верува дека опозицијата ќе се согласи за прашањата што ги понуди Груевски, особено не за прашањето за името. Според него, добро е што владата останува посветена на евроатланската интеграција и што се направи една рекапитулација на она што досега е сработено, пишува Телеграф.

Целиот текст прочитајте го на ТЕЛЕГРАФ.МК

Најчитани вести