Свет

Арапската лига формира арапски воени сили за борба против џихадистите

Арапската лига формира арапски воени сили за борба против џихадистите

Шефот на Арапската лига Набил ал Араби побара формирање заеднички арапски воени сили за борба против ширењето на ектремистичките исламски групи.

– Постои итна потреба за формирање на заеднички арапски воени сили, кои ќе можат брзо да интервенираат во борбата против тероризмот и активностите на терористичките групи, порача Араби на состанокот на министрите за надворешни работи на земјите-членки на Арапската лига во Каиро.

Тој исто така го потенцира значењето на соработката во областите кои се однесуваат на безбедноста и размената на информации меѓу арапските земји.

Заменик-шефот на Арапската лига Ахмед Бен Хели минатата недела изјави дека лидерите на овој сојуз би требало да се заложат за формирање на заеднички сили на самитот на 28 и 29 март во Шарм ел Шеик во Египет.