Македонија

АРМ во 2015 година ќе вработи 250 професионални војници

АРМ во 2015 година ќе вработи 250 професионални војници

Армијата на Република Македонија во текот на 2015 година ќе прими 250 професионални војници.

Министерот за одбрана Зоран Јолевски и началникот на Генералштабот на АРМ генерал потполковник Горанчо Котески денеска ги посетија кандидатите за професионални војници кои ја поминуваат третата фаза од проверката.

-Министерството за одбрана го започна првиот циклус на прием на 125 професионални војници на Армијата на Република Македонија во текот на јанури. До 2-ри февруари се пријавија 1007 кандидати, а по проверката на нивните документи утврдивме дека 38 од кандидатите се постари од 25 години, со што не го исполнуваат тој условов а 18 кандидати имаа нецелосни документи, истакна министерот за одбрана Зоран Јолевски.

Започнати се првите три фази: психолошки тест, општообразовен тест и проверка на физичка способност. Сите оние кои ќе ги поминат овие три елиминациони фази одат на лакеаркси преглед, по што следат следните две фази: пливање на 50 метри и селективниот курс кој трае 24 дена.

-По завршувањето на овие фази се избираат 125-те професионални војници и тие ќе бидат примени во Армијата на Република Македонија со што ќе започне 6 месечна специјалистичка обука, заклучи Јолевски.