Македонија

Арсовска – Томовска се сретна со холандскиот амбасадор

Арсовска – Томовска се сретна со холандскиот амбасадор

Проектите и активностите за реформа на јавната администрација и унапредувањето на состојбите во медиумската сфера беа тема на разговор на денешната работна средба во Скопје меѓу министерката за информатичко општество и администрација Марта Арсовска – Томовска и амбасадорот на Кралството Холандија во Македонија, Вилем Воутер Пломп.

На средбата, информираат од МИОА, амбасадорот Пломп ги пренесе холандските искуствата за реформите во јавната администрација и подобрувањето на состојбите во медиумската сфера.

За време на состанокот, министерката Арсовска – Томовска се осврна на најновиот извештај на Светскиот економски форум за информатичка технологија за 2016 година, според кој, Република Македонија се наоѓа на 46 место од вкупно 139 земји во светот, со што продолжува позитивното искачување на нашата земја во однос на ИКТ подготвеноста.

Двајцата соговорници изразија задоволство од средбата и оставија можност за соработка меѓу МИОА и Амбасадата на Холандија во иднина.