Свет

Асад ги обвини западните лидери за дволичност

Асад ги обвини западните лидери за дволичност

Сирискиот претседател Башар ал Асад изјави дека земјата се соочува со „тероризам без лимит“ на исламските екстремисти и ги обвини западните лидери дека се однесуваат дволично и се раководат согласно своите себични интереси, несфаќајќи за реалноста во Сирија.

„Земјата се соочува со такфири (сунитската исламистичка) идеологија. Оваа е тероризам без лимит, меѓународен бич кој би можел да удри каде било и кога било“, истакна Асад во разговорот со делегација од Австралија.

Асад ги критикуваше и западните лидери дека не ја сфаќаат реалноста или природата на судирите во Сирија.

Тој ги обвини и земјите од Персискиот Залив, посебно Саудиска Арабија која е противник на режимот во Дамаск поради пружање поддршка на џихадистите „во заверата да се уништи Сирија“, но и САД, Велика Британија и Франција, кои ги поддржуваат „умерените опозициски фракции“ си иста намера – соборување на режимот на Асад.

Делегација од академици, истражувачи и активисти од Австралија пристигна во Сирија да изрази солидарност со режимот на Асад и да истакне дека се против странската интервенција во земјата.