Македонија

До август Македонија е посетена од 617 илјади туристи

До август Македонија е посетена од 617 илјади туристи

Според податоците на Државниот завод за статистика, бројот на туристите во август годинава е намален за 7,2 отсто во споредба со истиот месец лани, а бројот на ноќевањата е помал за 3,9 проценти. При тоа, бројот на домашните туристи е намален за 4,5, а на странските за 10,9 отсто. Домашните туристи оствариле за 0,7 отсто помалку ноќевања, а странските за 13,8 отсто.

Во првите осум месеци од годинава во Македонија се регистрирани 617.150 туристи што е зголемување во однос на лани за 4,1 отсто. Тие оствариле 1.929.279 ноќевање или за 1,8 проценти повеќе од стиот период минатата година.